Københavns Kommune gik forrest – og nu kan du let finde POGI-godkendte forbrugsartikler i SKI-kataloget

Københavns Kommune gik forrest – og nu kan du let finde POGI-godkendte forbrugsartikler i SKI-kataloget

15. september 2017
Københavns Kommune og Abena indgik i efteråret 2016 et samarbejde om at synliggøre de POGI-godkendte forbrugsartikler på 50.20. Det kommer nu alle de tilsluttede brugere til gavn, at der er nem adgang til at finde grønne forbrugsartikler i SKI-kataloget.

Københavns Kommune har længe været en foregangskommune, når det kommer til grønne indkøb. Og det fylder stadig mere i kommunen, der også er medlem af Partnerskab for Offentlige Grønne Indkøb (POGI). 

”Det betyder meget for os, at de produkter vi køber er i orden, og vi har forpligtet os til at leve op til POGI-krav i vores indkøb. Derfor har vi et stigende fokus på, at der er et grønt sortiment på kommende aftaler, samt at vi i vores kontraktstyring følger op på, om vores brugere køber de POGI-godkendte produkter,” siger Mie Jensen, contract manager i Københavns Kommune. 

Det grønne indkøbsbehov er dækket på aftalen

I september 2016 tiltrådte Københavns Kom​mune SKI’s kommunalt forpligtende aftale 50.20 Forbrugsartikler​​, hvor Abena er eneleverandør. Efter kort tid stod det klart, at deres brugere ikke kun købte de POGI-godkendte forbrugsartikler på aftalen. 

”Vi er glade for, at Abena ville indgå i et samarbejde med os, og at vi har fået den samme leverandør til alle vores forbrugsartikler. Nu kan vi både leve op til forpligtelsen på SKI’s aftale og til POGI."

”Sammen med vores miljøkonsulent tog vi et møde med Abena, og de var positive over for at indgå et samarbejde med os. Vi startede derfor med at kortlægge, hvad vi rent faktisk købte, og hvilke produkter på aftalen vi kunne konvertere til, fordi de levede op til POGI’s krav. Det viste sig, at der var ca. 100 produkter tilbage, som vi købte i kommunen og ikke kunne konvertere uden videre. Her skulle vi lave separate handlingsplaner,” fortæller contract manager Eva Dinesen, der stod for implementeringen af aftalen. 

Handlingsplanerne omfatter blandt andet udskiftning af doseringsanlæg, så de er kompatible med de forbrugsartikler på aftalen, der lever op til POGI’s krav. Den proces er stadig i gang, og Abenas konsulenter hjælper København Kommunes brugere med udskiftningerne og med at konvertere til de POGI-godkendte forbrugsartikler.

"Abena vil gerne bidrage til at mindske miljøbelastningen og arbejder kontinuerligt med miljømærkning og miljøoptimering af vores produkter. Vi ser derfor POGI som et rigtig godt supplement til de officielle miljømærker, og det viser, at der kan også indkøbes med en miljøvenlig profil, selvom produkterne ikke har et officielt miljømærke," siger Jane Lautrup Asmussen, udbudschef i Abena. 

Mie Jensen kvitterer for samarbejdet:

”Vi er glade for, at Abena ville indgå i et samarbejde med os, og at vi har fået den samme leverandør til alle vores forbrugsartikler. Nu kan vi både leve op til forpligtelsen på SKI’s aftale og til POGI." 

POGI på SKI-aftaler

50.20 Forbrugsartikler er den første SKI-aftale, hvor de produkter, der lever op til POGI’s indkøbsmål, har fået et POGI-mærke i SKI-kataloget. Det gør det muligt at filtrere og søge efter POGI-godkendte produkter og hente dem ind i egne kataloger. 

”På kommende aftaler vil SKI have fokus på at få POGI-mærket produkterne i SKI-kataloget. Det bidrager til at synliggøre, hvilke produktlinjer der er grønne – og kan være kundernes rettesnor, når de ønsker at købe grønt.”​

Når du fremover foretager søgning i SKI-kataloget, vil POGI-logoet således nu være synlig, og kan vælges på lige fod med andre produktegenskaber. 

Læs mere om 50.20 Forbrugsartikler her​

”SKI indgik i 2013 en samarbejdsaftale med POGI, og på mange af de forpligtende rammeaftaler er POGI’s indkøbsmål omfattet af kravsspecifikationen. Det betyder, at vi på disse aftaler har stillet krav på alle produkter og ydelser, hvor det er relevant. Hvis der ikke er opbakning blandt vores kunder til, at et specifikt miljøkrav skal gælde hele sortimentet på en aftale – oftest på baggrund af en prisstigning – indarbejder SKI typisk kravet på udvalgte varelinjer. Aftalen tilbyder på den måde både varelinjer, der lever op til det grønne krav, og varelinjer, der ikke gør,” siger Katrine Pape Huldahl, udbudsjurist og CSR-ansvarlig i SKI og tilføjer: 

”På kommende aftaler vil SKI have fokus på at få POGI-mærket produkterne i SKI-kataloget. Det bidrager til at synliggøre, hvilke produktlinjer der er grønne – og kan være kundernes rettesnor, når de ønsker at købe grønt.”​​​

Se, hvilke CSR-krav SKI-stiller på alle rammeaftaler​.​