Ny møbelaftale bliver delt op i tre aftaler

Ny møbelaftale bliver delt op i tre aftaler

18. december 2019
Staten, regionerne og kommunerne får hver deres møbelaftale. Og nu er tilslutning til den nye kommunale møbelaftale, 50.30, åben. Aftalen har fået et skærpet fokus på miljøet, og der bliver mulighed for at e-handle hos den tildelte leverandør. Du kan tilslutte din kommune til og med den 7. januar 2020.
Den nye møbelaftale er opdelt i tre selvstændige aftaler: en til kommunerne, en til staten og en til regionerne. Opdelingen sker bl.a. for at imødekomme forskelle i behov hos kunderne og af hensyn til markedet, da en samlet aftalevolumen vil kunne udfordre leveringsikkerheden.  

”Kommunerne har brug for et relativt bredt sortiment til fx både kontor- og plejemiljøer, mens fx staten har brug for et mere fokuseret sortiment”, fortæller udbudskonsulent i SKI, Preben Svenstrup.

Som en konsekvens af opdelingen vil tidsplanerne for de tre aftaler være forskudt af hinanden. 50.30 Møbler (Kommuner) er netop nu i tilslutning og har tilslutningsfrist den 7. januar 2020. Aftalen træder i kraft den 1. september 2020. 50.31 Møbler, som er aftalen til staten, træder i kraft den 1. januar 2021. Tidsplanen for 50.32 (Regioner) er endnu ukendt. 


Øget fokus på miljøet
På den kommunale møbelaftale er der som tidligere fokus på pris og kvalitet. Det er vigtigt, at de kommunale kunder kan handle kvalitetsprodukter til en fornuftig pris. Men på den nye aftale er der også et øget fokus på muligheden for at handle miljøvenligt. 

”Det har været et stort ønske fra kommunerne, at aftalen indeholder et egentligt miljøsortiment, og at der i højere grad tages hensyn til cirkulær økonomi. Der er derfor blevet indarbejdet forskellige løsninger på dette, bl.a. muligheden for at købe miljømærkede møbler og muligheden for at genanvende møbler”, fortæller Preben Svenstrup. 

Konkret vil miljøsortimentet på aftalen komme til at indeholde følgende:
  • ​Et mindre sortiment af miljømærkede produkter
  • Mulighed for at købe brugte møbler, hvis leverandøren har sådanne
  • Kontraktbestemmelser, som forpligter leverandøren til at rådgive kunden om muligheder for genanvendelse af kundens brugte møbler (salg, donation, kildesortering, mv.)
  • Priser på vedligeholdelse af møbler med henblik på længere levetid. 


Understøtter nye arbejdsformer og e-handel
Med den kommende kommunale møbelaftale bliver det nemmere at indrette kontorer, der passer til arbejdsformer som kombinerer teamarbejde og individuelt arbejde – forskellige arbejdsformer, som anvendes mange steder. Det bliver bl.a. nemmere at skærme af for lyd i større rum, og der bliver flere muligheder for at tilpasse løsninger til den enkelte medarbejders ergonomiske behov. 

Som noget nyt er der på aftalen stillet krav om, at kunderne fra og med den 1. januar 2021 skal kunne købe møbler i leverandørens webshop. Her skal man kunne se møblerne i alle farve- og materialevarianter. Det vil gøre det meget lettere for kommunerne at handle på aftalen. 

​​​​​​