"Hvordan tager vi etisk forsvarlige beslutninger i en verden styret af data?"

"Hvordan tager vi etisk forsvarlige beslutninger i en verden styret af data?"

11. april 2019
Digitalisering betyder, at vores verden bliver til data. Ifølge Thomas Terney, ph.d. i kunstig intelligens, er det en god idé at være opmærksom på etik og moral, når vi behandler og bruger de data, der er tilgængelige. Se og hør hvorfor.
Tidligere på ugen løb SKI-arrangementet ’Offentligt it-indkøb’ for første gang af stablen i Aarhus. Der blev stillet skarpt på indkøb af it i det offentlige, helt nye it-aftaler samt netværk og erfaringsudveksling.

Etik og moral

Forfatter, ph.d. og foredragsholder Thomas Terney rundede dagen af med et indlæg om, hvordan vi skal behandle data. Ifølge ham kan man ikke digitalisere uden også at tale om dataetik. Men når vi taler om etik og moral, hvilken betydning har det så, at hele vores verden bliver til data? 

Thomas Terney fortalte, at han har taget en DNA-test via en amerikansk hjemmeside, der hedder 23andMe:

"Koden til mig ligger på en server i USA – man kan i princippet printe en kopi af mig"​


”Koden til mig ligger på en server i USA – man kan i princippet printe en kopi af mig. Opskriften på mig er nu data. Hvad er implikationerne af, at vi som mennesker bliver data?”

Thomas Terney opfordrede blandt andet til, at vi er påpasselige og reflekterer, når vi tager beslutninger på baggrund af data. Vi har hver især et ansvar. 

Vi kan træffe de forkerte valg

Vores evne til at behandle information og processere data er hele tiden stigende, og vi skal derfor være opmærksomme på konsekvenserne:

”Hvis vi i vores arbejde ikke er klar over, hvordan teknologierne udvikler sig, og hvordan de grundlæggende påvirker os, så kommer vi til at træffe de forkerte valg,” afsluttede Thomas Terney.

​Se video med Thomas Terney nedenfor. Du kan også hente hele hans præsentation her. ​
​​​​​​
​​​