Faktatjek: Sådan fylder SMV'er i indkøbslandskabet

Faktatjek: Sådan fylder SMV'er i indkøbslandskabet

27. august 2018
Vidste du, at 65 pct. af kommunernes indkøb i 2017 lå hos små og mellemstore virksomheder? Og at kommunerne står for 30 pct. af indkøbet i den offentlige sektor? Vi har kigget på tallene - se her, hvordan SMV’er er repræsenteret i indkøbslandskabet.

​Hvert år køber den offentlige sektor samlet set ind for ca. 300 mia. kr. Med store volumener er det nærliggende at tro, at det oftest er de store spillere på markedet, som vinder konkurrencen. Redaktionen har talt med økonomidirektør i SKI, Jonas Klinting, som har tjekket, hvad tallene bag viser. 

70 pct. af leverandørerne på SKI’s aftaler har færre end 250 ansatte

SKI udbyder indkøbsaftaler for hele den offentlige sektor – i alt ca. 50 aftaler. Aftalerne er typisk målrettet de mest modne og konsoliderede markeder, alligevel er der generelt mange mindre leverandører på SKI’s aftaler. Kigger vi på tallene fra 2017, så har 43 pct. af leverandørerne færre end 50 ansatte og 70 pct. af leverandørerne færre end 250 ansatte.

65 pct. af kommunernes indkøb ligger hos SMV’er 

Kommunerne står for ca. 30 pct. af al offentligt indkøb, heraf indkøbes 4 pct. på SKI’s aftaler. I 2017 lå mindst 65 pct. af kommunernes indkøb hos SMV’er. Det viser analyser af kommunernes indkøbsdata fra perioden 2014-2017, hvor SKI har gransket 45 mio. fakturaer.

Du kan blive klogere på indkøbsdatasamarbejdet, og hvad analyserne indtil videre har løftet sløret for her.

​​
 ​​SMV’er er i denne artikel virksomheder med 1-249 ansatte. ​​​​