50.90 Fødevarer: Skab overblik over din kommunes køkkener

50.90 Fødevarer: Skab overblik over din kommunes køkkener

14. december 2015
Overvejer du at tilslutte din kommune den forpligtende aftale 50.90 Fødevarer, bør du allerede nu begynde at skabe dig et overblik over, hvilke køkkener der skal bruge aftalen i din kommune.

Den forpligtende fødevareaftale er rettet mod de køkkener, der bestiller for minimum 1500 kr. pr leverance. Aftalen er udformet, så du kan tilslutte din kommune og samtidig indfri din kommunes egen strategi på området.       

Ved tilslutning til den forpligtende aftale 50.90 Fødevarer, skal du angive, hvilke køkkener i din kommune der skal bruge aftalen. Derudover skal du oplyse en række informationer om det enkelte køkken bl.a. minimumsordre, køkkentype, økologiprocent mv. 

Det kan være tidskrævende at indsamle de nødvendige informationer, og derfor kan du med fordel begynde at indsamle disse. 

Vi har udarbejdet et skema, du kan bruge til at kortlægge køkkenerne i din kommune. Skemaet kan du få tilsendt ved at kontakte udbudskonsulent Anne Duus på mail: adu@ski.dk​.

Læs mere om, hvilke informationer du skal indsamle og hvordan i denne vejledning

Minimumsordre på 1500 kr. pr. leverance

Den forpligtende fødevareaftale er målrettet de køkkener, der bestiller for minimum 1500 kr. pr. leverance. 

Aftalen kommer til at indeholde et bredt grundsortiment med både konventionelle og økologiske fødevarer inden for følgende foreløbige kategorier:

 • ​Brød og kager
 • Fisk (frost)
 • Frugt (frisk)
 • Frugt og grønt (frost)
 • Frugt og grønt (snittet)
 • Grønt (frisk)
 • Kolonial
 • Kød og pålæg
 • Mejeri

Flere tilslutningsmuligheder

Den kommunale projektgruppe har fremhævet vigtigheden af, at kommunerne skal kunne tilslutte sig aftalen, men samtidig have mulighed for at indfri egne indkøbspolitikker og prioriteringer på området. 

Derfor vil det være muligt for din kommune at undtage sig forpligtelsen på en del af sortimentet. Konkret kan din kommune undtage sig forpligtelsen på tre niveauer:

 • ​Hovedproduktgruppe (fx Mejeri)
 • Underproduktgruppe (fx Gær, Kakaomælk, Koldskål)
 • Varelinje - de forskellige varer i hver underproduktgruppe (fx Tørgær, Kakaoskummemælk i forskellige str., Koldskål m. citron). 

Ovenstående forpligtelse kan undtages, så det gælder for hele kommunen eller for det enkelte køkken i kommunen. Det kan gøres på følgende måde: 

 • ​Hele kommunen. Alle køkkener, der kan anvende aftalen, undtages på de samme hovedproduktgrupper/underproduktgrupper/varelinjer. Det gælder for alle køkkener i hele kommunen.
 • De enkelte køkkener. Det enkelte køkken undtager sig på forskellige hovedproduktgrupper/underproduktgrupper/varelinjer. Derved varierer forpligtelsen fra køkken til køkken i kommunen.

Tilslutningsmodellen betyder, at det er muligt at skræddersy din kommunes deltagelse i den forpligtende aftale. Her vil kortlægning af køkkenerne i din kommune hjælpe med at skabe overblik over, hvordan du bedst muligt sammensætter din kommunes tilslutning til aftalen.

Høring, tilslutning og ikrafttrædelse

Vi regner med at sende udbudsmaterialet i høring fra den 5. januar til den 26. januar 2016, hvor du vil få mulighed for at stille spørgsmål og kommentere udbudsmaterialet.

Vi forventer, at tilslutningsperioden begynder i februar 2016, og at aftalen er klar til brug i efteråret 2016.

Læs mere om sortimentet på aftalen, og hold dig opdateret om den kommende forpligtende aftale 50.90 Fødevarer på ski.dk.​​​